Sunday, January 20, 2013

Diy paper Beg~~ Recycle paper


haaaaaaaaaa haaaaaaaaa..
wat pe tu haaaa?? 
heeee.. fia masih down lagi disebab kan seorang yang handle booth yang masih senyap tanpa berita..
alahaiii.... macam2 alasan diberikan kepada crafter yang join booth.. 
sejap kate pi kursus la, tenet xde la, pos opis tutup la, nak nikah la...
So.. kalo nak nikah, nape nak ambil crafter banyak2 kan.. if xde handle by sorang, nape masih nak handle booth.. haiiii.. kesabaran kene tinggi~~ 

Haaaa.. jom kite layan... Paper beg DIY versi fia~~

~~~~~~~~~~~~~ Material ~~~~~~~~~~~~

1. Paper Recycle 
2. Gunting
3. Gam 
4. Pembaris 
5. Doily Paper 
6. Deco aka Bunga2.. 

~~~~~~~~~~~~~~First step~~~~~~~~~~~~~~~~

Wokey, kite start dengan recycle paper... kalo boleh cari paper yang tidak mudah koyak aka paper majalah ke, paper peta ke.. heeee fia gunakan paper map.. dok selongkar terjumpa map neh.. so jadi mangsa la~~ hahahaha 

wokey, fia ukuruan depends pada korang nak besa ke kecik... heeee fia ikut size doily paper.. heeee next, korang lipat pada 3 bahagian... heeee... contoh macam dalam gambar bawah nun ni haaa... kuikui 



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Second Step~~~~~~~~~~~~~~~

Nextttt ~~~ pas lipat, kite gam~~ kasi lekat~~



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Third Step ~~~~~~~~~~~~~~~~~

Hokeyyy, pastu lipat bahagian ujung... fia lipat dalam around 5cm gitu... 
kite nak base paper beg..



~~~~~~~~~~~~~~~~~ Fourth Step~~~~~~~~~~~~~~~~~

next, korang lipat bentukkan segitiga, wokey dah lipat kan.. 
pastu lipat kan lagi.. refer picture seterusnya.. make sure bersentuhan yer.. pastu gam.. heeee.. sooo.. base paper beg akan muncul~~~

   


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Five Step ~~~~~~~~~~~~~~~~~

Taraaaaa... base dah ade~~~ 



~~~~~~~~~~~~~~~ Six Step ~~~~~~~~~~~~~~~

Taraaaa~~~ dah siap dah paper beg Diy~~ 
comel tak?? So, kite deco2 dengan Doily paper.. haaaaaaaa
kan nampak cute... heeeeee kan kan?? 



Nak lagi cun???
Letak je Bunga2, Ribbon Bow ke... kompom cunnnnnnnnnnnnn~~~~



~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kesimpulan~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

jimat yang utama.. sebab pakai bahan recycle... iaitu paper majalah ke, paper guide ktm ke.. make sure paper yang tahan & tidak mudah koyak..

Second, rase puas bile buat diy kan?? op kosssss ~~~

Okey... selamat mencuba u'all~~~




2 comments:

http://wonderfurrworld.blogspot.com/ said...

guna recycle paper lagi jimat..cantik pun cantikkk.. hehehe

Fia Menulis cengini said...

heeee kak lia~~ heeee saje2 buat guna recycle paper~~ heee